KURS KUCHARSKI I STOPNIA (64 godz.)
Cel szkolenia : Kurs adresowany jest do osób, które od podstaw chcą poznać zasady wykonywania prac gastronomicznych.
Część teoretyczna : 24 godz.
-
Podstawowe zasady i przepisy BHP podczas pracy na stanowisku - kucharz
-
Stosowanie zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
-
Zasady przestrzegania przepisów sanitarno – epidemiologicznych
-
Wymogi systemu HACCAP w gastronomii
-
Składniki żywności i ich rola w organizmie
-
Sprzęt i urządzania w gastronomii
-
Wybrane zagadnienia z nauki o żywności, żywieniu człowieka i dietetyce
-
Organizacja pracy kucharza
-
Planowanie i organizacja pracy w kuchni
-
Prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania,
-
Zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni,
-
Obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw
-
Dokonywanie oceny jakościowej surowców, półproduktów i gotowych potraw
-
ocenianie przydatności surowców i półproduktów do obróbki kulinarnej
-
zasady sporządzania zup, sosów i potraw z różnych produktów
-
dobieranie dodatków do różnych potraw
Część praktyczna : 40 godz.
- Techniki krojenia
- Wywary, zupy, sosy
- Wybrane dania z ziemniaków (puree, krokiety ziemniaczane )
- Przygotowanie wybranych rodzajów makaronu
- Techniki gotowania różnych gatunków ryżu
- Techniki obróbki jaj i przygotowania jaj
- Przygotowanie wybranych dań mącznych ( naleśniki, kluski, pierogi , knedle )
- Dania śniadaniowe
- Przystawki
- Wybrane techniki smażenia, duszenia, pieczenia mięs
Tryb szkolenia : tryb weekendowy . ( sobota – niedziela ) tj. 8 dni x 8 godz.
Miejsce szkolenia : Ciechanów/ Płońsk
Cena szkolenia uczestnika przy grupie ( co najmniej 2 osoby ) : 7.700 zł / za 1 uczestnika
Uczestnik otrzymuje :
- zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia i uzyskanie kwalifikacji, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 22 maja 2014 r. §71 ust. 4 w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobu prowadzenia usług rynku pracy (Dz. U. 2014 poz. 667)
- certyfikat ( po zdanym egzaminie wewnętrznym ). Termin egzaminu ustalany jest na zajęciach
- materiały dydaktyczne ( teczka, długopis, notes + skrypt szkoleniowy )
- bufet kawowy podczas trwania szkolenia ( kawa, herbata, ciastka )
Informacje i zapisy tel. 600 80 33 90, 601 07 33 00,
e- mail : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Zgłoszenia : telefonicznie lub pocztą elektroniczną
KURS KUCHARSKI II STOPNIA Z ELEMENTAMI ZARZĄDZANIA PLACÓWKĄ GASTRONOMICZNĄ (45 godz.)
Cel szkolenia : Kurs adresowany jest do osób, które chcą zgłębić sztukę kulinarną
Część teoretyczna : 15 godz.
-
Wymogi systemu HACCAP w gastronomii
-
Nowoczesny sprzęt i urządzania w gastronomii
-
Zasady sporządzania kart menu
-
Zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni,
-
Obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw
-
Systemy magazynowe, fiskalne i sposoby rozliczenia magazynu,
-
Podstawowe zagadnienia z zarządzania lokalem gastronomicznym
-
Budżetowanie inwestycji,
-
Nawiązanie współpracy z firmami partnerskimi: producenci, dostawy, hurtownie,
Część praktyczna : 30 godz.
- techniki rozbioru i oczyszczania mięs (kurczak, kaczka, wołowina, wieprzowina, cięlęcina )
- Sposoby luzowania i trybowania mięsa,
- Przygotowanie mięsa przy użyciu technik kulinarnych( techniki pieczenia, duszenia, smażenia i gotowania mięs )
- Rolady mięsne
- Czyszczenie i filetowanie ryb.
- Dania z ryb w oparciu o różne techniki (duszenie, grillowanie, pieczenie, sous vide, gotowanie na parze, smażenie)
- Marynowanie i peklowanie, ryb
- Wprowadzenie do owoców morza
- Aranżacja potraw mięsnych
- Wybrane dania wegetraiańskie
- Podstawowe desery restauracyjne,: np. banan w miodzie, owoce flambirowane
Uwaga : Istnieje możliwość dokupienia dodatkowego szkolenia : Menadżer placówki gastronomicznej / Profesjonalna obsługa klienta w placówce gastronomicznej
Tryb szkolenia : tryb weekendowy . ( sobota – niedziela ) tj. 9 dni x 5 godz.
Cena szkolenia uczestnika przy grupie ( co najmniej 2 osoby ) : 5.900 zł / 1 osoba
Uczestnik otrzymuje :
- zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia i uzyskanie kwalifikacji, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 22 maja 2014 r. §71 ust. 4 w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobu prowadzenia usług rynku pracy (Dz. U. 2014 poz. 667)
- certyfikat ( po zdanym egzaminie wewnętrznym ). Termin egzaminu ustalany jest na zajęciach
- materiały dydaktyczne ( teczka, długopis, notes + skrypt szkoleniowy )
- bufet kawowy podczas trwania szkolenia ( kawa, herbata, ciastka )
Informacje i zapisy tel. 600 80 33 90, 601 07 33 00,
e- mail : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Zgłoszenia : telefonicznie lub pocztą elektroniczną
MARKETING PLACÓWKI GASTRONOMICZNEJ (15 godz.)
Cel szkolenia : Kurs adresowany jest do osób, które zarządzają placówką gastronomiczną.
-
Podstawowe funkcje marketingu w placówce gastronomicznej
-
Zasady kształtowania polityki produktowej w placówce gastronomicznej
-
Analiza rynku
-
Profilowanie klientów
-
Cena , zasady kształtowania ceny
-
Dystrybucja i sprzedaż usług gastronomicznych
-
Promocja placówki gastronomicznej
-
Dobór działań promocyjnych
-
Reklama, dobór form reklamy
-
Formy promocji usług gastronomicznych
-
Public relations w służbie gastronomii
-
Budowanie wizerunku lokalu
Tryb szkolenia : tryb weekendowy . ( sobota – niedziela ) tj. 3 dni x 5 godz.( 15 godz. )
Miejsce szkolenia : Ciechanów/ Płońsk
Cena szkolenia : 2.400 zł
Uczestnik otrzymuje :
- zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia i uzyskanie kwalifikacji, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 22 maja 2014 r. §71 ust. 4 w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobu prowadzenia usług rynku pracy (Dz. U. 2014 poz. 667)
- certyfikat ( po zdanym egzaminie wewnętrznym ). Termin egzaminu ustalany jest na zajęciach
- materiały dydaktyczne ( teczka, długopis, notes + skrypt szkoleniowy )
- bufet kawowy podczas trwania szkolenia ( kawa, herbata, ciastka )
Informacje i zapisy tel. 600 80 33 90, 601 07 33 00,
e- mail : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Zgłoszenia : telefonicznie lub pocztą elektroniczną
MENADŻER PLACÓWKI GASTRONOMICZNEJ (20 godz.)
Cel szkolenia : Kurs adresowany jest do osób, które zarządzają placówką gastronomiczną.
-
Podstawowe funkcje zarządzania w placówce gastronomicznej
-
Rola managera i jego realny wpływ na funkcjonowanie lokalu
-
Zakresy obowiązków pracowników na poszczególnych stanowiskach
-
Skuteczna rekrutacja pracowników
-
Budowanie autorytetu i prawidłowa komunikacja z pracownikami
-
Analiza rynku gastronomii i śledzenie działań na rynku
-
Określenie odpowiedniej grupy konsumenckiej
-
Sposoby wyróżnienia się na rynku i budowania źródeł przewagi konkurencyjnej
-
Zasady budowania dobrego menu
-
Zasady kalkulacji i rozliczania usług gastronomicznych
-
Analiza raportów sprzedażowych i rentowności lokalu gastronomicznego
-
Profesjonalny wygląd, postawa i zachowania personelu
-
Tworzenie standardu obsługi gości lokalu
-
Rozwiązywanie reklamacji – standaryzacja zachowań
-
Podstawowe zagadnienia z zakresu prawa pracy
-
Rodzaje umów cywilnoprawnych i ich zastosowanie w gastronomii
-
Zarządzanie sprzedażą wpływające na zysk firmy
-
Koszty wynagrodzeń
-
Wybrane zagadnienia z marketingu usług gastronomicznych ( budowanie wizerunku, promocja )
-
Współpraca z dostawcami
Tryb szkolenia : tryb weekendowy . ( sobota – niedziela ) tj. 4 dni x 5 godz.
Miejsce szkolenia : Ciechanów/ Płońsk
Cena szkolenia : 3.990 zł
Uczestnik otrzymuje :
- zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia i uzyskanie kwalifikacji, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 22 maja 2014 r. §71 ust. 4 w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobu prowadzenia usług rynku pracy (Dz. U. 2014 poz. 667)
- certyfikat ( po zdanym egzaminie wewnętrznym ). Termin egzaminu ustalany jest na zajęciach
- materiały dydaktyczne ( teczka, długopis, notes + skrypt szkoleniowy )
- bufet kawowy podczas trwania szkolenia ( kawa, herbata, ciastka )
Informacje i zapisy tel. 600 80 33 90, 601 07 33 00,
e- mail : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Zgłoszenia : telefonicznie lub pocztą elektroniczną