Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mask

Gastronomia

Centrum Szkoleń i Biznesu zaprasza na szkolenie
Kurs gastronomiczny – poziom podstawowy” 

Dla kogo adresowany jest kurs ?

Kurs adresowany jest do osób, które od podstaw chcą poznać zasady wykonywania prac gastronomicznych

Celem szkolenia jest przygotowanie teoretyczne i praktyczne uczestniczki do wykonywania zawodu - kucharz. Nauka kursanta sporządzania różnego rodzaju potraw, ciast, napoi i deserów z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Zaznajomienie z planowaniem i organizacją pracy w kuchni

Program szkolenia ( 60 godz. tj. 10 dni x 6 godzin ) :

 

Nazwa modułu

Opis treści szkolenia w zakresie modułu

  1. ZAGADNINIA TEORETYCZNE ZWIĄZANE Z ZAWODEM KUCHARZ

    ( 24 godz. )

  1. Podstawowe zasady i przepisy BHP podczas pracy kucharza –

  2. stosowanie zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności

  3. przestrzeganie przepisów sanitarno – epidemiologicznych –

  4. składniki żywności i ich rola w organizmie

  5. wybrane zagadnienia z nauki o żywności, żywieniu człowieka i dietetyce

  6. organizacja pracy kucharza, maszyny, urządzenia w gastronomii.

  7. Planowanie i organizacja pracy w kuchni

  8. Obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw

  9. Dokonywanie oceny jakościowej surowców, półproduktów i gotowych potraw

  10. ocenianie przydatności surowców i półproduktów do obróbki kulinarnej

  11. przeprowadzanie obróbki wstępnej i obróbki cieplnej

  12. zasady sporządzania zup, sosów i potraw z różnych produktów

  13. zasady sporządzanie ciast, deserów i napojów

  14. dobieranie dodatków do różnych potraw

  1. WARSZTAT PRACY KUCHARZA ( WARSZTATY PRAKTYCZNE W ZAKRESIE PRAC KUCHARSKICH )

    ( 36 godz. )

 

  1. warsztaty praktyczne w zakresie sporządzania i wykonywania zup, sosów, potraw z różnych produktów >z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych

  2. warsztaty praktyczne w zakresie wykonywania ciast, deserów i napojów

  3. sporządzanie kalkulacji dań

 

Zapewniamy :

  • 60 godzin kursu ( 10 dni x 6 godz. )
  • Szkolenie prowadzone w trybie dziennym / weekendowym
  • Profesjonalną i doświadczoną kadrę
  • Ćwiczenia i warsztaty przygotowujące do wykonywania pracy praktycznie
  • Materiały
  • Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia
  • Certyfikat ( po zdaniu egzaminu wewnętrznego )

 

Miejsce szkolenia : Ciechanów / Płońsk

Ilość godzin szkolenia : 60 godz.

Cena szkolenia( cena za osobę przy szkoleniu grupowym : 2.999,00 + VAT

W cenie szkolenia :

  • Materiały szkoleniowe
  • Bufet kawowy
  • certyfikat

Informacje i zapisy tel. 600 80 33 90, 601 07 33 00,

e- mail : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zgłoszenia : telefonicznie lub pocztą elektroniczną

Wypełnienie i przesłanie karty zgłoszeniowej