Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mask

Gastronomia

KURS KUCHARSKI I STOPNIA (64 godz.)

 

Cel szkolenia : Kurs adresowany jest do osób, które od podstaw chcą poznać zasady wykonywania prac gastronomicznych.

 

Część teoretyczna : 24 godz.

 

  1. Podstawowe zasady i przepisy BHP podczas pracy na stanowisku - kucharz

  2. Stosowanie zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności

  3. Zasady przestrzegania przepisów sanitarno – epidemiologicznych

  4. Wymogi systemu HACCAP w gastronomii

  5. Składniki żywności i ich rola w organizmie

  6. Sprzęt i urządzania w gastronomii

  7. Wybrane zagadnienia z nauki o żywności, żywieniu człowieka i dietetyce

  8. Organizacja pracy kucharza

  9. Planowanie i organizacja pracy w kuchni

  10. Prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania,

  11. Zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni,

  12. Obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw

  13. Dokonywanie oceny jakościowej surowców, półproduktów i gotowych potraw

  14. ocenianie przydatności surowców i półproduktów do obróbki kulinarnej

  15. zasady sporządzania zup, sosów i potraw z różnych produktów

  16. dobieranie dodatków do różnych potraw

 

Część praktyczna : 40 godz.

 

  1. Techniki krojenia
  2. Wywary, zupy, sosy
  3. Wybrane dania z ziemniaków (puree, krokiety ziemniaczane )
  4. Przygotowanie wybranych rodzajów makaronu
  5. Techniki gotowania różnych gatunków ryżu
  6. Techniki obróbki jaj i przygotowania jaj
  7. Przygotowanie wybranych dań mącznych ( naleśniki, kluski, pierogi , knedle )
  8. Dania śniadaniowe
  9. Przystawki
  10. Wybrane techniki smażenia, duszenia, pieczenia mięs

 

Tryb szkolenia : tryb weekendowy . ( sobota – niedziela ) tj. 8 dni x 8 godz.

Miejsce szkolenia : Ciechanów/ Płońsk

Cena szkolenia uczestnika przy grupie ( co najmniej 2 osoby ) : 7.700 zł / za 1 uczestnika

 

 

Uczestnik otrzymuje :

  • zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia i uzyskanie kwalifikacji, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 22 maja 2014 r. §71 ust. 4 w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobu prowadzenia usług rynku pracy (Dz. U. 2014 poz. 667)
  • certyfikat ( po zdanym egzaminie wewnętrznym ). Termin egzaminu ustalany jest na zajęciach
  • materiały dydaktyczne ( teczka, długopis, notes + skrypt szkoleniowy )
  • bufet kawowy podczas trwania szkolenia ( kawa, herbata, ciastka )

Informacje i zapisy tel. 600 80 33 90, 601 07 33 00,

e- mail : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zgłoszenia : telefonicznie lub pocztą elektroniczną

KURS KUCHARSKI II STOPNIA Z ELEMENTAMI ZARZĄDZANIA PLACÓWKĄ GASTRONOMICZNĄ (45 godz.)

 

Cel szkolenia : Kurs adresowany jest do osób, które chcą zgłębić sztukę kulinarną

 

Część teoretyczna : 15 godz.

 

  1. Wymogi systemu HACCAP w gastronomii

  2. Nowoczesny sprzęt i urządzania w gastronomii

  3. Zasady sporządzania kart menu

  4. Zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni,

  5. Obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw

  6. Systemy magazynowe, fiskalne i sposoby rozliczenia magazynu,

  7. Podstawowe zagadnienia z zarządzania lokalem gastronomicznym

  8. Budżetowanie inwestycji,

  9. Nawiązanie współpracy z firmami partnerskimi: producenci, dostawy, hurtownie,

 

Część praktyczna : 30 godz.

  1. techniki rozbioru i oczyszczania mięs (kurczak, kaczka, wołowina, wieprzowina, cięlęcina )
  2. Sposoby luzowania i trybowania mięsa,
  3. Przygotowanie mięsa przy użyciu technik kulinarnych( techniki pieczenia, duszenia, smażenia i gotowania mięs )
  4. Rolady mięsne
  5. Czyszczenie i filetowanie ryb.
  6. Dania z ryb w oparciu o różne techniki (duszenie, grillowanie, pieczenie, sous vide, gotowanie na parze, smażenie)
  7. Marynowanie i peklowanie, ryb 
  8. Wprowadzenie do owoców morza
  9. Aranżacja potraw mięsnych
  10. Wybrane dania wegetraiańskie
  11. Podstawowe desery restauracyjne,: np. banan w miodzie, owoce flambirowane

 

Uwaga : Istnieje możliwość dokupienia dodatkowego szkolenia : Menadżer placówki gastronomicznej / Profesjonalna obsługa klienta w placówce gastronomicznej

 

Tryb szkolenia : tryb weekendowy . ( sobota – niedziela ) tj. 9 dni x 5 godz.

Cena szkolenia uczestnika przy grupie ( co najmniej 2 osoby ) : 5.900 zł / 1 osoba

 

Uczestnik otrzymuje :

  • zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia i uzyskanie kwalifikacji, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 22 maja 2014 r. §71 ust. 4 w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobu prowadzenia usług rynku pracy (Dz. U. 2014 poz. 667)
  • certyfikat ( po zdanym egzaminie wewnętrznym ). Termin egzaminu ustalany jest na zajęciach
  • materiały dydaktyczne ( teczka, długopis, notes + skrypt szkoleniowy )
  • bufet kawowy podczas trwania szkolenia ( kawa, herbata, ciastka )

Informacje i zapisy tel. 600 80 33 90, 601 07 33 00,

e- mail : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zgłoszenia : telefonicznie lub pocztą elektroniczną

MARKETING PLACÓWKI GASTRONOMICZNEJ (15 godz.)

 

Cel szkolenia : Kurs adresowany jest do osób, które zarządzają placówką gastronomiczną.

 

  • Podstawowe funkcje marketingu w placówce gastronomicznej

  • Zasady kształtowania polityki produktowej w placówce gastronomicznej

  • Analiza rynku

  • Profilowanie klientów

  • Cena , zasady kształtowania ceny

  • Dystrybucja i sprzedaż usług gastronomicznych

  • Promocja placówki gastronomicznej

  • Dobór działań promocyjnych

  • Reklama, dobór form reklamy

  • Formy promocji usług gastronomicznych

  • Public relations w służbie gastronomii

  • Budowanie wizerunku lokalu

 

 

Tryb szkolenia : tryb weekendowy . ( sobota – niedziela ) tj. 3 dni x 5 godz.( 15 godz. )

Miejsce szkolenia : Ciechanów/ Płońsk

Cena szkolenia : 2.400 zł

 

Uczestnik otrzymuje :

  • zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia i uzyskanie kwalifikacji, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 22 maja 2014 r. §71 ust. 4 w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobu prowadzenia usług rynku pracy (Dz. U. 2014 poz. 667)
  • certyfikat ( po zdanym egzaminie wewnętrznym ). Termin egzaminu ustalany jest na zajęciach
  • materiały dydaktyczne ( teczka, długopis, notes + skrypt szkoleniowy )
  • bufet kawowy podczas trwania szkolenia ( kawa, herbata, ciastka )

Informacje i zapisy tel. 600 80 33 90, 601 07 33 00,

e- mail : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zgłoszenia : telefonicznie lub pocztą elektroniczną

MENADŻER PLACÓWKI GASTRONOMICZNEJ (20 godz.)

 

Cel szkolenia : Kurs adresowany jest do osób, które zarządzają placówką gastronomiczną.

 

  • Podstawowe funkcje zarządzania w placówce gastronomicznej

  • Rola managera i jego realny wpływ na funkcjonowanie lokalu

  • Zakresy obowiązków pracowników na poszczególnych stanowiskach

  • Skuteczna rekrutacja pracowników

  • Budowanie autorytetu i prawidłowa komunikacja z pracownikami

  • Analiza rynku gastronomii i śledzenie działań na rynku

  • Określenie odpowiedniej grupy konsumenckiej

  • Sposoby wyróżnienia się na rynku i budowania źródeł przewagi konkurencyjnej

  • Zasady budowania dobrego menu

  • Zasady kalkulacji i rozliczania usług gastronomicznych

  • Analiza raportów sprzedażowych i rentowności lokalu gastronomicznego

  • Profesjonalny wygląd, postawa i zachowania personelu

  • Tworzenie standardu obsługi gości lokalu

  • Rozwiązywanie reklamacji – standaryzacja zachowań

  • Podstawowe zagadnienia z zakresu prawa pracy

  • Rodzaje umów cywilnoprawnych i ich zastosowanie w gastronomii

  • Zarządzanie sprzedażą wpływające na zysk firmy

  • Koszty wynagrodzeń

  • Wybrane zagadnienia z marketingu usług gastronomicznych ( budowanie wizerunku, promocja )

  • Współpraca z dostawcami

 

Tryb szkolenia : tryb weekendowy . ( sobota – niedziela ) tj. 4 dni x 5 godz.

Miejsce szkolenia : Ciechanów/ Płońsk

Cena szkolenia : 3.990 zł

 

Uczestnik otrzymuje :

  • zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia i uzyskanie kwalifikacji, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 22 maja 2014 r. §71 ust. 4 w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobu prowadzenia usług rynku pracy (Dz. U. 2014 poz. 667)
  • certyfikat ( po zdanym egzaminie wewnętrznym ). Termin egzaminu ustalany jest na zajęciach
  • materiały dydaktyczne ( teczka, długopis, notes + skrypt szkoleniowy )
  • bufet kawowy podczas trwania szkolenia ( kawa, herbata, ciastka )

Informacje i zapisy tel. 600 80 33 90, 601 07 33 00,

e- mail : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zgłoszenia : telefonicznie lub pocztą elektroniczną